Home » Blog » De kunst van leiderschap » Bezield leidinggeven

Bezield leidinggeven

door | 13 mrt, 2019 | De kunst van leiderschap

De kunst van leiderschap

Een professional die zich bewuster wordt van zijn of haar handelen zal ontdekken dat zin, betekenis en kennis van het eigen levensverhaal bijdraagt aan persoonlijk leiderschap.

De professional die zich ontwikkelt in haar of zijn leven herinnert mij aan het boek ‘De held met de 1000 gezichten’ van mytholoog Joseph Campbell. Voor hem is iemand een held die de zaak waar hij of zij voor strijdt belangrijker maakt dan het eigen leven in stand te houden. Wat kan de held lees professional daar vandaag de dag voor inspiratie uit halen?

In iedere mythe of verhaal staat de cyclus van het leven centraal die je als mens doormaakt. De cyclus begint bij de conceptie en bij de heldendaad die geboren worden heet. Daarna volgen vele momenten kruipen wordt lopen, leren wordt werken van bewustwording en mogelijkheden van groei.

Gaandeweg zet de mens stappen. Door te leven ga je na kind te zijn geweest een toestand bereiken waarin je rijper en zelfstandiger wordt. We kunnen ons meer bewust worden van elke stap die we ondernemen. Onderweg in je carrière, je eigen geschiedenis, steeds dichterbij de kern van wie hij of zij is.

Vervolgens krijgt de held te maken met obstakels en mislukkingen. Onze reactie daarop kan verschillend zijn en is soms gericht op overleven en vasthouden van het bekende. Anderzijds hebben beproevingen ons meer te zeggen en te leren dan een pad zonder kuilen.

Campbell keert de dingen graag om en zegt: ‘Jezelf loslaten en je overgeven aan een ander is op zichzelf al een beproeving’. Dat vraagt om een grote stap in je bewustzijn. Mythen gaan over een bewustzijnsverandering. Daarmee hoop ik jou als lezer aan te moedigen om een mythe in een ander perspectief te zien door de vraag te stellen: In welke mythe klinkt jouw leven door? En als je dan iets voor je ziet. Mogelijk wijst het verhaal je een weg naar meer compassie voor jezelf.

De filmindustrie gebruikt het genoemde boek van Campbell als een bron van inspiratie. De betekenis van mythen blijft actueel en plaatst de mens in een breder perspectief. De held in de film helpt ons verbonden te voelen met de bergen en dalen op de levensweg van de held dus ook die van jezelf. Op die manier kunnen we beproevingen die we doormaken zien als situaties die ons verder brengen in onze bewustwording.

Dat brengt ons bij persoonlijk leiderschap. Kern hiervan lijkt te zijn een ontwikkeld vermogen om te reflecteren op beslissende momenten in het leven dat achter ons ligt. Momenten waarop gekozen is of juist niet. Gehandeld werd of dat juist werd nagelaten. Wat heeft jou dat tot nu toe opgeleverd? Een stapje verder, en wat betekent dat voor de toekomst?
Samen kijken we ernaar wat jouw verhaal is en wat de opdracht aan de held, de professional in jou is. We beleven de spanning die er is wanneer mens en systeem gaan schuren en de held begint te spreken.

Campbell zegt: ‘Als iemand niet luistert naar wat zijn geest en zijn hart heeft ingegeven en zich blijft aanpassen, dan raak je leeg en moe’.

Ik zie en ondervind dat het moed kost om je weg te gaan en dat aan de buitenwereld kenbaar te maken. Juist de invloed van een vitaal iemand is bezielend, aldus Campbell. Dat gaat mijns inziens niet over perfectie of over goed en niet-goed zijn, maar over het lef om de blik naar binnen te keren en daar de mens tegen te komen.

Over mij

Ik richt me op professionals die zich op hun beurt maatschappelijk inzetten voor anderen. Tijdens mijn coaching ontwikkel je nieuwe vaardigheden om je eigen plek in de samenleving in te nemen en daarin de regie te voeren.
Tijdens mijn supervisie staat samenwerking met anderen centraal en jouw eigen functioneren daarin.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin